20 października społeczność kucharska całego świata świętuje Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. Inicjatorem Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni był Bill Gallagher. Przyświecał mu bardzo szczytny cel: to nie tylko szerzenie wiedzy o zawodzie Szefa Kuchni, ale i dzielenie się posiłkiem z potrzebującymi.
W cykl świętowania włączyli się także uczniowie klas gastronomicznych naszej szkoły, którzy naszą szkolną społeczność przenieśli w krainę miodu. Klasa pierwsza w ramach swoich zajęć gastronomicznych po zapoznaniu się z właściwościami miodu przygotowała miodowe ciasteczka, którymi raczyła swoich szkolnych kolegów. Uczniowie klas starszych w czasie swoich zajęć zatrzymali się w pszczelej pasiece poznając różne rodzaju miodu oraz fazy jego produkcji. Następnie przygotowali przepyszne miodowe kanapki, którymi częstowali uczniów na szkolnych korytarzach. Ponadto zaprezentowali nam fazy produkcji miodu począwszy od miodowych plastrów aż do wyrobów z wosku.
Dzień Szefa Kuchni, w naszej szkole cieszy się dużym zainteresowaniem szkolnej społeczności a w tym roku miodowe nowinki i produkty dzięki klasom gastronomicznym stały się bliższe każdemu z nas.