IV OPOLSKA LIGA ZAWODOWCÓW: PROMOCJA KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO
Celem IV Opolskiej Ligi Zawodowców, zwanej dalej Ligą, jest promocja i popularyzacja kształcenia zawodowego. Organizowane zawody mają na celu integrację środowisk zaangażowanych w organizację i udział w Lidze, w tym uczniów i nauczycieli zawodów branż, w których organizowana jest Liga. Rywalizacja uczniów, oparta na ustalonych zasadach, ma na celu kształtowanie w uczestnikach postawy szacunku do siebie i konkurenta oraz umiejętności wygrywania i przegrywania.
Eliminacje online na platformie Moodle odbywają się dzisiaj, 24 lutego 2025 roku.
UCZESTNICY ELIMINACJI W POSZCZEGÓLNYCH BRANŻACH REPREZENTUJĄCY CKZIU:
• Technik hotelarstwa: 25 uczestników, opiekun Marta Kurowska – nauczyciel branży hotelarskiej.
• Technik usług fryzjerskich i fryzjer: 3 uczestników, opiekun Sonia Tudyka – nauczyciel przedmiotów branży fryzjerskiej.
• Branża spedycyjno-logistyczna: 16 uczestników, opiekun Magdalena Wilczyńska – nauczyciel przedmiotów logistycznych.
• Technik mechatronik, technik elektryk i elektryk: 22 uczestników, opiekun Rafał Biskup – nauczyciel przedmiotów branży elektrycznej.
• Technik żywienia i usług gastronomicznych i kucharz: 36 uczestników, opiekun Katarzyna Krępa-Stefanik oraz Kornelia Żbik – nauczyciel przedmiotów gastronomicznych.

Do finału kwalifikowanych jest 6 uczestników z najlepszym wynikiem, w tym 1 uczestnik szkoły będącej organizatorem części finałowej. Jeżeli uczeń z tej szkoły nie znajdzie się w pierwszej szóstce finałowej, szkoła dostaje dziką kartę pod warunkiem, że uczeń ten zdobył co najmniej 65% punktów.
Jest nam niezmiernie miło pochwalić się, że w tym roku finały w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych i kucharz odbędą się 25 marca 2025 roku w naszej szkole!
Trzymamy kciuki za wszystkich uczestników i życzymy awansu do finału!
Liga stanowi doskonałą okazję do promocji kształcenia zawodowego oraz integracji środowisk edukacyjnych, a także do rozwijania umiejętności zawodowych i społecznych uczniów.